به گزارش شهرآرانیوز، نشست صمیمانه مدیران شرکتهای دانشبنیان خراسان با حسین سیماییصراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، علیرضا منادی رئیس کمیسیون آموزش، فناوری و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و جمعی از اعضای مجمع نمایندگان استان، صبح امروز (پنجشنبه، ۲ اسفند ۱۴۰۳) در تالار همایشهای پارک علم و فناوری خراسان برگزار شد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی با تأکید بر ضرورت حمایت از واحدهای فناور در شرایط سخت اقتصادی گفت: اراده مجلس این است که دست همه شرکتهای دانشبنیان را بگیرد و آنها را در مسیر روبهرشد خود همراهی و پشتیبانی کند. در این میان، خراسان رضوی از این جهت حائز اهمیت است که مبدأ شکلگیری اکثر طرحهای خلاقانه بوده و از زیستبوم معدنی گرفته تا صنایع غذایی و کشاورزی، همه این تحرکات از مبدأ پارک علم و فناوری خراسان آغاز شده است.
علیرضا منادی بیان کرد: بازدید امروز ما از پارک علم و فناوری خراسان در یک کلام، واقعاً محشر بود. شگفتانگیز است که چند جوان نخبه از یک شهرستان دورهم جمع میشوند و طرحی را اجرا میکنند که بزرگترین شرکتهای فناور دنیا حتی به آن فکر هم نمیکنند و در یک حوزه جدید، دانش ایرانی را به لبه فناوری دنیا میرسانند.
وی خاطرنشان کرد: ارزیابی بانک جهانی این است که ایران اسلامی در پنج سال آتی، بیش از ۸ درصد پیشرفت خواهد داشت که یک درصد از آن از محل ارتقای بهرهوری حاصل خواهد شد. تصویر واقعی بهرهوری نیز در همین شرکتهای دانشبنیان است که هرگز متوقف نمیشوند و هیچجا برای خود نقطه پایانی نمیبینند. همان شرکتهایی که شش واکسن کرونا ساختند، زمانی که برای واردات ونتیلاتورهای اکسیژنساز مشکل داشتیم، نیاز کشور را برطرف کردند و هرجا تحریم شدیم، کار را به پیش بردند، اکنون از ما خواستهها و مطالباتی دارند تا بتوانند جلوتر بروند. در این شرایط، مجلس چه تکلیفی دارد؟ قطعاً حمایت، تسهیلگری و تصویب قوانین جدیدی که پشتوانه کار نخبگانی باشد.
نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی و سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس نیز تصریح کرد: اگر در سال ۱۴۰۲ که نخستین سال اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان بود، از ۲۴ همت اعتبار لازم برای دانشبنیانها بیش از ۴ همت محقق میشد، بهیقین دستاوردهای کنونی مضاعف بود. با این حال، به همت مجلس دوازدهم و عاملیت مستقیم کمیسیون آموزش مجلس از ۲۲ همت در سال ۱۴۰۳ تاکنون بیش از ۲۰ همت محقق شده، ۱۴ همت به حساب معاونت علمی واریز شده و ۶ همت نیز در مرحله تخصیص اعتبار است.
احسان عظیمیراد تأکید کرد: به ابتکار کمیسیون آموزش مجلس، قانون جدید ۱۰ درصد مشوق پارکها تصویب و به مرحله اجرا رسیده که براساس آن، از ۵۰ درصد ظرفیت اعتباری معاونت علمیفناوری ریاستجمهوری، ۱۰ درصد بهطور خاص به وزارت علوم اختصاص پیدا میکند تا برای گرهگشایی از پارکهای علم و فناوری صرف شود. بر این اساس، اعتبار حدود ۳۰۰ میلیارد تومانی پارکهای علم و فناوری در سالهای اخیر، رشد چندبرابری را تجربه خواهد کرد و علاوه بر این، به برکت بازدید امروز نیز لایحه جدید دولت در حمایت از پارکها در کمیسیون آموزش بررسی و تصویب خواهد شد تا پس از تأیید در صحن علنی، آغازگر دستاوردهای بزرگ در حوزه شرکتهای دانشبنیان باشد.
علی اسماعیلی، رئیس پارک علم و فناوری خراسان نیز با بیان اینکه امروزه بیش از ۴۰ درصد از شرکتهای دانشبنیان استان در پارک مستقر هستند، اظهار کرد: آنچه از پارکها بهعنوان ویترین دستاوردهای فناورانه پیش چشم شما و ماست، در واقع انتهای زنجیره آموزش و فناوری است که در طول آن همه نهادهای علمی ازجمله دانشگاهها دخیل هستند. اگر امروز بیش از ۳۰ شرکت از این استان در لبه دانش جهانی هستند و صادرات آنها بر تولید ناخالص ملی یا همان GDP تأثیرگذار بوده، مایه شادکامی است، اما باید دانست که مجموعهای از نهادها و مجامع نخبگانی در این توفیق سهیم هستند.
وی افزود: امروزه سهم تحقیق و توسعه در سرمایهگذاری زیرساختی شرکتهای فناور ایران حدود ۰.۵ درصد است درحالی که کشورهای پیشرفته از ۲ درصد نیز عبور کردهاند. اگر قرار است پیشرفت کنیم، مؤثرترین راه آن سرمایهگذاری بر تحقیق و توسعه از یکسو و تسهیل تمرکز بر آن از سوی دیگر است. به عبارت دیگر، هرچه بتوانیم تسهیلگری کنیم و دانشجویان خروجی از دانشگاههای کشور در این پارکها ساماندهی شود، میتوانیم هم از مهاجرت نخبگان جلوگیری و هم به اقتصاد کشور کمک کنیم.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان با اشاره به برگزاری نمایشگاه اخیر فناوری و نوآوری خاطرنشان کرد: ۷۰ شرکتی که از خراسان در نمایشگاه حضور داشتند، با دستاوردهای خود بالغ بر ۱.۷ میلیارد دلار صرفهجویی ارزی برای کشور به دست آوردند در حالی که کمتر از ۱۰۰ هزار دلار بودجه گرفته بودند. این نشان از سود سرشار توسعه زیستبومهای فناوری است و درحالی که دنیا توجه ویژه به این عرصه دارد، شایسته نیست که شرکتهای ما متشکل از جوانان نخبه ایرانی هنوز گرفتار چالشهای مالی، نقدینگی و سرمایه در گردش، معافیت مالیاتی یا مسائل حقوقی و قانونی باشند.
وی با تأکید بر اینکه ارزش ذاتی اراضی پارک علم و فناوری خراسان امروزه از ۱۵ میلیارد دلار فراتر رفته است، ادامه داد: درحال حاضر، پارک خراسان ۵۰ هکتار زمین را در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار داده و برای بیش از ۳۹۰۰ نفر اشتغالزایی کرده است. درباب اهمیت این حوزه، همین بس که بدانیم ارزش ارزی هر کیلوگرم محصول صادراتی غیرفناورانه درشرایطی به حدود ۳۰ سنت میرسد که محصولات صادراتی فناورانه بیش از ۶۰ دلار یعنی ۱۲۰ برابر نمونه مشابه غیرفناورانه خود ارزآوری دارند. باور ما این است که پارک علم و فناوری خراسان در برنامه پنجساله آتی میتواند به ارزآوری صادراتی بیش از یک میلیارد دلار برسد و به لطف خدا این هدف محقق خواهد شد.